Kampanje: 20% rabatt til nye kunder

Er webdesign viktig eller oppskrytt? Her er hva en ekspert på UX og UI tilbyr

webdesign med UX og UI bilde av fil fra Figma

Er webdesign viktig eller oppskrytt? Her er hva en ekspert på UX og UI tilbyr

26. februar 2023

Webdesign er en viktig del av å drive en nettbutikk eller nettside. Det er ikke bare viktig at nettsiden ser bra ut, men det er også viktig at den gir en god brukeropplevelse (UX) og har en god brukergrensesnitt (UI). Her vil vi se nærmere på hva UX og UI er, og hvordan en ekspert kan hjelpe deg med å forbedre webdesignet ditt for å øke salg og henvendelser.

Hva er UX webdesign?

UX (user experience) webdesign er en tilnærming til webdesign som legger vekt på å optimalisere brukeropplevelsen. Det innebærer å utvikle et nettsted eller en nettbutikk som er brukervennlig, lett å navigere og gir en positiv opplevelse for brukerne.

En UX-designer vil fokusere på å forstå brukernes behov og ønsker, samt deres interaksjon med nettstedet eller nettbutikken. De vil undersøke hvordan brukerne navigerer, hva som hindrer dem i å nå målene sine, og hva som kan forbedres for å gjøre opplevelsen mer positiv.

Dette kan inkludere alt fra å optimalisere menystrukturen og sitemap, til å velge riktig typografi og farger som appellerer til målgruppen. Målet er å skape en så intuitiv og brukervennlig opplevelse som mulig for å øke engasjementet og interaksjonen mellom brukerne og nettstedet eller nettbutikken.

UX-webdesign fokuserer på å skape en effektiv og problemfri opplevelse for brukerne, som kan føre til økt konvertering og salg. Det er derfor viktig å ha en dyktig UX-designer med på laget når man utvikler en nettbutikk eller en nettside, for å sikre at den er optimalisert for brukerens behov og gir en positiv opplevelse som kan bidra til å oppnå forretningsmål.

Hva er UI webdesign?

UI står for «user interface» eller på norsk «brukergrensesnitt».

UI i webdesign refererer til det visuelle og interaktive designet som brukerne ser og interagerer med på en nettside eller nettbutikk. Det omfatter alt fra knapper og menyer, til ikoner, bilder og typografi.

En dyktig UI-designer vil fokusere på å skape et intuitivt og brukervennlig grensesnitt som gjør det enkelt for brukerne å navigere og finne det de leter etter. Dette kan inkludere å velge de rette fargene og kontrastene, plassere elementene riktig og velge riktig typografi.

Målet med et godt UI-design er å skape en estetisk tiltalende og funksjonell grensesnitt som gir en god brukeropplevelse og øker engasjementet. Sammen med et godt UX-design kan et godt UI-design hjelpe til med å forbedre nettstedets eller nettbutikkens konverteringsrate og bidra til å nå forretningsmål.

Det er viktig å ha en dyktig UI-designer med på laget når man utvikler en nettbutikk eller en nettside, for å sikre at grensesnittet er designet på en måte som er tiltalende, brukervennlig og funksjonelt for målgruppen.

Hvordan kan en webdesigner hjelpe meg med?

En webdesigner kan hjelpe deg med å forbedre både UI og UX på nettstedet eller nettbutikken din.

Når det gjelder UX-design, kan en webdesigner hjelpe deg med å forstå hvordan brukerne dine interagerer med nettstedet ditt og hvordan du kan forbedre den overordnede brukeropplevelsen. Dette kan inkludere å gjennomføre brukertesting for å identifisere områder for forbedring, skape wireframes for å vise strukturen på siden og lage prototyper for å teste ulike designalternativer før du går i gang med å bygge den endelige nettsiden.

For å forbedre UI-designet kan en webdesigner hjelpe deg med å lage en estetisk tiltalende og funksjonell grensesnitt som brukerne finner enkelt å bruke. Dette kan inkludere å velge farger, font, ikoner og bilder som passer til målgruppen din, og plassere dem på en måte som gjør det enkelt å navigere på nettstedet eller nettbutikken. En webdesigner kan også hjelpe deg med å lage en visuell stilguide, som inkluderer designelementer som logo, farger, typografi og stil for å gi nettstedet eller nettbutikken din et sammenhengende utseende.

En dyktig webdesigner kan også hjelpe deg med å optimalisere nettstedet eller nettbutikken din for ulike enheter og skjermstørrelser, slik at brukerne får en optimal opplevelse uansett om de bruker en mobiltelefon, nettbrett eller desktop-datamaskin.

Alt i alt kan en webdesigner hjelpe deg med å skape en bedre brukeropplevelse og forbedre konverteringsraten på nettstedet eller nettbutikken din gjennom å fokusere på både UI og UX-design.

6 tips for å forbedre webdesign med UX og UI på egenhånd:

  1. Definer målgruppen din og forstå deres behov: Før du designer nettstedet ditt, må du forstå hvem målgruppen din er og hva de forventer fra nettstedet ditt. Dette vil hjelpe deg med å lage en nettside som oppfyller behovene og forventningene til publikummet ditt.
  2. Bruk tydelig og lesbar skrift: Skrifttypen du bruker på nettstedet ditt er en viktig faktor for brukervennlighet. Velg en skrifttype som er lett å lese, spesielt på mindre skjermer. Sørg for at teksten har en passende størrelse og farge, slik at den ikke blir vanskelig å lese.
  3. Skap en god navigasjonsstruktur: Det er viktig å ha en enkel og intuitiv navigasjonsstruktur på nettstedet ditt. Brukerne bør kunne finne det de leter etter raskt og enkelt. Tenk på hvordan du kan organisere innholdet ditt på en logisk og brukervennlig måte.
  4. Fokuser på responsiv design: I dag bruker stadig flere brukere mobile enheter som smarttelefoner og nettbrett til å surfe på nettet. Derfor er det viktig at nettstedet ditt er responsivt og tilpasset forskjellige skjermstørrelser. Dette vil bidra til å forbedre brukeropplevelsen og dermed øke sjansene for at brukerne vil komme tilbake.
  5. Bruk visuelle elementer på en smart måte: Bilder, videoer og animasjoner kan bidra til å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet ditt. Imidlertid er det viktig å bruke disse elementene på en smart måte, slik at de ikke distraherer eller forvirrer brukerne. Velg bilder og videoer som er relevante for innholdet ditt, og sørg for at de ikke tar for mye plass på siden.
  6. Test og optimaliser: Til slutt, test og optimaliser nettstedet ditt kontinuerlig for å forbedre brukeropplevelsen. Bruk verktøy som Google Analytics for å spore brukeratferd og identifisere områder som kan forbedres. Prøv å eksperimentere med forskjellige layouter og designelementer for å se hva som fungerer best for publikummet ditt.
Innholdsfortegnelse